10 tips för att snabbt bli bättre på Wordfeud och Scrabble:

1. Lär dig alla tvåbokstavsord. Att kunna de kortaste orden är grunden i spelet. Med ord som ÅM, CV, LY och PM i ordförrådet kan du lägga fler ord i varje dag, få bättre betalt för högpoängsbrickor och ta dig ur trassliga situationer.

2. Lägg flera ord i varje drag. Poängmässigt lönar det sig oftast att lägga drag som gör att fler än ett ord bildas, även om orden inte är så långa. Pröva gärna att räkna efter i förväg vad olika drag ger så kommer du att märka skillnaden.

3. Se till att bli av med Z. Z ger visserligen 8 poäng, men är ofta svårt att få ut och den som har Z kvar i slutet av matchen riskerar att få minuspoäng. Försök därför inte att få bra betalt för Z utan lägg ut brickan när du kan och lär dig ord som ZEST, AZER och NERTZ.

4. Var rädd om den blanka. Många Wordfeudspelare utnyttjar den blanka brickan alldeles för dåligt. Rätt använd är den spelets värdefullaste bricka. Spara den därför för att lägga drag med riktigt höga poäng, få ut Z i ett hyfsat drag eller spara annars den blanka till slutspelet. Att sitta med två blanka samtidigt blir dock ofta besvärligt, så spara inte båda för länge.

5. Öka ditt förråd av ord med X och C. X och C hör till spelets högpoängare. Lär dig fler ord med X och C – i synnerhet ord med två och tre bokstäver – så kan du få riktigt höga poäng för dessa brickor. Dessutom blir du lättare av med dem i matchens slut.

6. Försök att hålla balansen – och var inte rädd för att byta. Ett ställ med flera likadana bokstäver, bara konsonanter eller sex vokaler är svårt att spela med och leder ofta till låga poäng, ibland drag efter drag. Försök därför att hålla en bra balans på stället – tänk inte bara på vilka ord du lägger utan också på vilka brickor som blir kvar. Och läget blir alltför besvärligt – byt. Det lönar sig oftare än du tror.

7. Utnyttja lägena. Spelet handlar lika mycket om att utnyttja lägena på planen som att hitta orden på stället. Lägg dina drag på rutor som ger 2 eller 3 gånger ordpoäng och högpoängsbrickor helst på rutorna för 2 eller 3 gånger bokstavspoäng. Och utnyttja helst bonusrutorna åt två håll genom att lägga ord både lodrätt och vågrätt.

8. Ge inte motståndaren gratischanser. Den som bara tänker på att inte öppna för motståndaren vinner inga matcher. Men undvik att bjuda på alltför bra lägen. 3xordpoängsrutor som kan utnyttjas åt två håll är farliga att öppna och att lägga drag som ger motståndaren chans att använda en 3xordpoängsruta och en 2xordpoängsruta samtidigt kan bli ohyggligt dyrt.

9. Kasta om brickorna. Genom att flytta om bland dina brickor tänker du lättare i nya banor och hittar fler ord. Gör det därför till en vana att alltid göra det. I Wordfeud finns den behändiga Shuffleknappen, som underlättar omkastningen.

10. Försök att rulla. Att ”rulla”, lägga ut alla sju brickorna i ett enda drag, ger i Wordfeud 40 bonuspoäng utöver ordpoängen, och självförtroendet en skjuts. Det tar tid att bli bra på att rulla. Ett knep för att hitta rullningar lättare är att tänka på att många sjubokstavsord slutar på exempelvis –ARE, –ERA, -ING och -IST. Har du sådana bokstavskombinationer på stället, sätt dem sist och se om du kan kasta om de andra fyra så att ett giltigt ord bildas.


Och så ett extratips: Köp Handbok för ordnördar om du lyckas lägga vantarna på ett exemplar!