Vägen in i bokstavsvärlden var spikrak: från den blå skrivmaskinen när jag var elva, via rubriker av gnuggbokstäver, timmar vid sättmaskinen, den allra första MacPlus, PageMaker och sedan vidare till tyngre grejer.
En bok av Bo Berndal ledde till Valter Falk, Karl-Erik Forsberg och så småningom ett år på Berghs.
Intresset blev ett yrke som formar hela livet så att det aldrig mer går att öppna en bok eller tidning utan att skärskåda seriffer och kerning.
Några tips för bokstavsbesatta:

Läs allt du kan komma över av legendariska typografer som Valter Falk, Karl-Erik Forsberg och Bo Berndal till exempel. Gubbarna är grunden helt enkelt.


Cap & Design ger dig koll på dagens form och teknik.


header_logo
Vad är det där för typsnitt? Testa den smarta tjänsten "WhatTheFont?" där du kan ladda upp en bild eller länk, och få förslag på vilket typsnitt det kan vara.

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Bokstavsliv

Mitt företag har jag valt att kalla Bokstavstyp, eftersom bokstäver är mitt jobb, min last och mitt intresse. När jag tar ledigt från typografi och formgivning, läser jag gärna eller spelar något bokstavsspel som Scrabble eller Wordfeud.

Jag döpte en gång min katt till Baskerville efter typsnittet.
Lite synd kanske att jag hade släppt den tanken när döttrarna kom, det hade annars varit ganska kul med Futura, Verdana och lilla Gill.

För en bokstavsknarkare som mig är Wordfeud en landvinning i nivå med elektricitet och penicillin.
Jag har alltid minst ett tiotal matcher på gång, och en rolig sidoeffekt av Handbok för ordnördar är att jag ofta blir inbjuden till spel av andra entusiaster som hittar mig och Lisa när de googlar på Wordfeud.
Vill du spela med mig, så heter jag förstås Bokstavstyp!

Läsa

På högstadiet i Krokek där jag växte upp, var läskunnighet ett stigma. Bollsinne, en vältuperad lugg och blå mascara var de yttersta tecknen på framgång, så skolbiblioteket var inte direkt det coolaste stället att befinna sig på. Vi var en handfull som strök omkring bland hyllorna utan att möta varandras blickar innan vi försökte ta oss ut osedda.
Det lyckliga slutet på historien är förstås att tonåren inte varar för evigt och att plugghästar och bokmalar så småningom kommer ut och hittar likasinnade. Och vartefter blir det allt tydligare att läsning leder till såväl lycka som framgång.
Nu läser jag så mycket romaner jag bara hinner. Hårt fördomsstyrd: nyskrivet går före gammalt, kvinnliga författare går före manliga och deckare går oftast bort helt och hållet. Facklitteratur är en sällsynt gäst på mitt nattygsbord, och handlar i så fall troligen om skrivande eller psykologi.
Och så tidningarna inte att förglömma: Filter, Fokus, Språktidningen, Bang, MacWorld, CAP & Design, Vi Läser och då och då en smygläsning av barnens KP.
Senast upptäckt

Therése Söderlind har skrivit två fantastiska romaner som jag varmt rekommenderar:

Norrlands svårmod
Vägen mot Bålberget

Hela listan!
Briljanta Hanna Lager som bloggar om feminism och litteratur, har tillsammans med en namnkunnig jury sammanställt en feministisk litteraturkanon. 50 kanonlästips från Mary Wollstonecraft till Sofia Oksanen, via både Pippi Långstrump och Erica Jong. Du hittar den här. Börja läs!

Scrabble

Scrabble är det spel som i min barndom hette Alfapet, ett mycket bättre namn egentligen på ett spel som bygger på kärleken till det svenska språket. När jag återupptäckte spelet som vuxen, hittade jag samtidigt en värld av likasinnade ordnördar.
I scrabblevärlden myllrar det av helt vanliga förskollärare, jurister, pensionärer och doktorander som kan ägna timmar åt att diskutera skillnaderna mellan 12:e och 13:e upplagan av Svenska Akademins Ordlista (jo, de är gigantiska).
En scrabblare kan när som helst berätta krigshistorier om rullningar (att lägga ut alla bokstäver) över röd (tre gånger bokstavspoäng), honnörer (bokstäver med hög poäng) på trippel-trippel (tre gånger bokstavspoäng två gånger) och obalanserade brickställ (skitbokstäver) som förbytts i triumferande snygga drag.
Några länkar om Scrabble och Wordfeud:
Tips
Scrabble2
saol
wordfeud-se